Timp de trei ore, sâmbătă, 24 februarie 2007, revoluţionarii au ocupat sala de consiliu a Consiliului Judeţean Timiş, aflată în clădirea Prefecturii Timişoara. Dar nu pentru a da jos puterea democratică, ci pentru a deschide festiv Loja de Onoare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (L.O.R.D.). Au participat reprezentanţi ai 18 organizaţii revoluţionare înfiinţate, toate, înainte de apariţia Legii Nr. 40. Aceşti revoluţionari, care, în acel decembrie 1989, s-au aflat în stradă şi acum vorbeau calm, uneori cu nostalgie, de la microfoanele consilierilor judeţeni, au venit din toată ţara: Timişoara, Lugoj, Bucureşti, Târgu – Mureş, Târgovişte, Arad, Craiova.
Tudorin Burlacu, revoluţionar timişorean, a făcut o periodizare a evenimentelor de la Timişoara: 12 - 15 decembrie 1989, protest; 16 – 19 decembrie, revoltă; 20 - 25 decembrie, revoluţie, cu program şi cu conducere.
Emilian Vasile Cuteanu, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor, a citit mesajul fostului preşedinte Ion Iliescu.
Nicolae Toma, vicepreşedinte al Asociaţiei “16 - 21 decembrie 1989 Lugoj”, a reamintit că Lugojul a fost primul oraş care s-a alăturat Timişoarei, în seara de 20 decembrie şi a plătit cu jertfă de sânge, având morţi şi răniţi.
Loja recent constituită a făcut şi câteva propuneri pentru activitatea de viitor: * să fie aduse în ţară rămăşiţele lui Nicolae Bălcescu, primul revoluţionar român; * Loja să aibă un departament care să se ocupe de problemele sociale ale revoluţionarilor; * să se încheie o alianţă cu mişcările revoluţionare din ţările fostului bloc comunist.
S-a mai stabilit ca, în cel mai scurt timp, să se clarifice problema sediilor de la Timişoara şi de la Bucureşti şi să se creeze un organ de presă al Lojei. Secretariatul L.O.R.D. va funcţiona la Lugoj.
Constantin BUICIUC